top of page

Gewaarborgd inkomen

24/24

Fiscaal

Niet-fiscaal

Sparen

Fiscaal

VAPZ (= vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen)

Het VAPZ valt te vergelijken met uw pensioensparen, afgesloten op uw privé naam. Uw fiscaal voordeel bedraagt 30%.

RIZIV-VAPZ

Als geconventioneerde zelfstandige zorgverlener heeft u ieder jaar recht op een RIZIV-toelage. 

Deze toelage dient u via een RIZIV-VAPZ te verzilveren.

Wie heeft recht op een RIZIV-VAPZ?​

  • Geconventioneerde arts

  • Geconventioneerde tandarts

  • Geconventioneerde apotheker

  • Geconventioneerde kinesitherapeut

  • Geconventioneerde logopedist

  • Geconventioneerde zelfstandige verpleegkundige

IPTZ (= individuele pensioentoezegging voor zelfstandigen)

Deze formule is voor zelfstandigen die een vennootschap hebben en zich een regelmatig loon uitkeren.

Een IPTZ kan naast een VAPZ bestaan en is beperkt tot de grenzen van de 80%-regel. De 80%-regel wordt onder andere berekend op uw loon, burgerlijke staat ... 

Anders dan bij het VAPZ is het vennootschap de verzekeringsnemer, en bent u, als zaakvoerder, de begunstigde. Opnieuw geniet u hier een fiscaal voordeel van 30%.

Bijkomende mogelijkheden:

  • Backservice: u kan bij een IPT het verleden financieren. Het enige wat we hiermee bedoelen is dat u de jaren die u al in de onderneming werkt (zonder een IPT afgesloten te hebben of uw kapitaal niet volledig volstortte) dat u die via een koopsom (eenmalige storting) kan overbruggen. 

  • Voorschot op polis: u kan een deel van de wiskundige reserve opvragen als voorschot op de polis. Dit kan in het kader van verwerving, bouw, verbetering, herstelling of vernieuwing van een onroerend goed op privé naam. Het onroerend goed dat in de Europees Economische Ruimte ligt en dus ook daar belast wordt.

  • Inpandgave: kan vb. gebruikt worden voor de wedersamenstelling van een Bullet krediet.

POZ (= pensioenovereenkomst zelfstandigen)

Tot 2018 konden de zelfstandigen zonder vennootschap hun pensioen niet bijkomend aanvullen. Naast een VAPZ is het nu mogelijk ook een POZ af te sluiten. Ook hier is de 80%-regel opnieuw van toepassing met een fiscale besparing van 30%.

Niet-fiscaal

U werkt keihard en zorgt ervoor dat uw onderneming tegen een stootje kan. Uw onderneming is sterk en heeft financiële slagkracht. U deed door de jaren heen heel wat investeringen, maar bouwde toch nog een overschot op. Dit overschot staat vaak op een bankrekening, maar er gebeurt weinig mee. Dat geld kan u in alle veiligheid beter laten renderen. Dit brengt GEEN risico met zich mee en is, wanneer nodig, dadelijk beschikbaar. Daarom stellen we een T26 voor. (veilig, geen kosten en een iets hogere opbrengst zijn aantrekkelijke kenmerken van dit product). 

TAK 26

U wenst te sparen met de gemakken die een klassieke spaarrekening u biedt? 

Korte termijn, zonder instap-, beheers- of uitstapkosten, met de mogelijkheid om gelden vrij op te nemen, aan een rendement dat hoger ligt dan de meeste klassieke spaarrekeningen?

TAK 47 (enkel voor zelfstandige ondernemers)

Dit is een combinatie tussen een T26 die u afsloot via uw onderneming en een T21 die u privé afsloot. Deze optie laat u toe om gelden van uw onderneming naar uw privé over te dragen op een kostenefficiëntere manier. 

Bent u op zoek naar een hoger rendement dan dat van een standaard spaarrekening? Vraag dan zeker naar onze oplossingen!

Service

 

De volledige opvolging van uw pensioendossier: fiscaal en niet-fiscaal sparen, arbeidsongeschiktheid en overlijden gebeurd via E-gor

Via deze online tool volgt BEXzeker, in samenwerking met uw boekhouder uw volledig dossier op. Zo blijft het up-to-date en geniet u steeds een volledig overzicht. U bent zeker van een correcte opvolging!

bexzchild.png
Contacteer ons voor een afspraak.

We komen graag langs om een plan op maat voor u op te stellen.

bottom of page